1 Ιουλ 2008

Λόγια του Δούκα του La-Bas

¨Μα δεν είναι όλα άσπρο και μαύρο. Η ζωή δεν πηγαινοέρχεται γραμμικά. Περνάμε από κατάσταση σε κατάσταση κυκλικά, τα καλά διαδέχονται τα κακά, το άσπρο σμίγει με το μαύρο, δίνουν γκρι, ρουφιούνται και αλληλοσυμπληρώνονται και δίνουν το γαμημένο το ουράνιο τόξο. Κι εκεί που σμίγουν αλλάζουμε, λίγο-λίγο τη φορά, γιατί κάθε κατάσταση, κάθε εμπειρία, απαιτεί μια άλφα αντιμετώπιση, σωστά; Ή βήτα. Ή γάμμα. Πάρε οποιοδήποτε γαμημένο γράμμα της αλφαβήτου θέλεις. Ένα είναι το σίγουρο, ανάλογα με τον τρόπο που θα πράξεις, θα γίνεις ή πιο δυνατός ή πιο αδύναμος.


Πάρε παράδειγμα εσένα. Ήρθες σ'αυτόν τον κόσμο και δεν ήσουν τίποτα άλλο απο ένα μαλακό κουβαράκι με δίπλες δέρματος, κι ένα μυαλουδάκι άδειο, έτοιμο να ρουφήξει τα πάντα σαν σφουγγάρι. Στα πρώτα χρόνια της ζωής σου δρούσες με βάση πιο πολύ το ένστικτο και την καρδιά σου, κι έλεγες πάντα την αλήθεια γιατί δεν ήξερες ακόμα το ψέμα, μέχρι την πρώτη φορά που σε έπιασε η μάνα σου να σπας το βάζο και σε τάραξε στις σφαλιάρες. Για να αποφύγεις αυτές τις σφαλιάρες, και γενικά κάθε σφαλιάρα της ζωής, έμαθες σιγά σιγά να αμύνεσαι, να γίνεσαι πιο δεκτικός, να συμβιβάζεσαι. Πάνω από όλα, έμαθες να φοβάσαι.


Και μεγαλώνοντας πέρασες από διάφορες καταστάσεις, από την πρώτη μέρα στο σχολείο στην πρώτη κοπάνα, στο πρώτο τσιγάρο στις τουαλέτες, στο πρώτο φιλί, στον πρώτο έρωτα, στο πρώτο γαμήσι, στον πρώτο χωρισμό, αποχαιρετισμό, στην πρώτη δουλειά, ευθύνη, σύμβαση. Πέρασες από το στάδιο του ανόητου, εκείνου δηλαδή του όντος που μιλάει μέσα από την καρδιά του, γιατί δε γνωρίζει ακόμα το φόβο,σε διάφορες φάσεις, της γνώσης, της εμπειρίας, της νίκης, της ήττας, της χαράς, της απώλειας.


Κύκλοι. Μεταβάσεις. Κύκλοι. Μεταβάσεις.


Κουκούλια μέσα σε κουκούλια μέσα σε κουκούλια, που όσο και να σπάσουνε, η πεταλούδα δε θα ελευθερωθεί ποτέ, στις περισσότερες περιπτώσεις.


Πού θα πας; Εμένα ρωτάς πού θα πας; Από σένα εξαρτάται, από το κατά πόσο θα συνεχίσεις να δρας με βάση τη συμβατική λογική ή με την καρδιά σου, εκείνο τον βαθιά χωμένο μέσα σου πυρήνα... Από σένα εξαρτάται αν θα δράσεις αρνητικά ή θετικά, από φόβο ή από αγάπη. Για να γίνουν αυτά που θέλεις κι όχι για να μη γίνουν αυτά που δε θέλεις.


Από σένα εξαρτάται αν ο κύκλος σου κυλήσει προς τα μπρος... Ή προς τα πίσω.“





(Ο Δούκας του La-Bas είναι ιδρυτής της Ομάδας των Τρελών της Πέμπτης Μαύρης Σακούλας. Κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το πραγματικό του όνομα ή την πραγματική του ηλικία. Ζει σε ένα παλιό σπίτι στα Αναφιώτικα και αστροπροβάλλεται τακτικά στη Φαϊρία γιατί έχει αναλάβει διαπραγματεύσεις μεταξύ Εξόριστων και Κόσμων. Λέγεται ότι κάθε πανσέληνο σφάζει κι από ένα βρέφος πέντε ημερών, αλλά μάλλον πρόκειται για συκοφαντίες, δεδομένου ότι κάτι τέτοιες φρικαλεότητες τις θεωρεί μπανάλ.)

4 σχόλια:

Mutus Liber είπε...

Λόγια του Δούκα του La-Bas, τον Δούκα Εκει-Κάτω δηλαδή.. Αραγε, τον Δούκα J.K.Huysmans????

Γυρίσες στην ιστορία σου αν θυμάμαι καλά... Φαΐρια και λοιπά... χμμμ.

Πάντως επικίνδυνες θεωρίες για ένα μεσάζοντα αυτά τα λόγια του Δούκα. Θέλει λογική και όχι ψυχή για να είσαι διαπραγματευτής σε τέτοιες καταστάσεις. Ελπίζω να βγεί σε καλό σε κάθε περίπτωση.

Όσο για την ουσία των λόγων του, κατ'αρχήν πιστεύω λίγο στην ουσία και την δύναμη τησ καρδιάς. Πιστεύω στο μυαλό, την ψυχή και το σώμα. Αλλά υιοθετώ την λέξη "ψυχή" για "καρδιά" και συνεχίζω.

Θα σου πώ κάτι. Έχω περάσει και απο τα δύο στάδια που περιγράφονται απο τα λόγια του Δούκα. Ήμουν άτομο του "πνεύματος" και έγινα άτομο του "σώματος". Κατάλαβα αργά τι είχε συμβεί και με τρομερή προσπάθεια απο εμένα και ανθρώπους δίπλα μου, πολλές απώλειες και προσπάθεια απο εμένα γυρίζω ακόμα και τώρα πίσω, στον δρόμο του "πνεύματος".

Περιμένω να δώ και άλλα αποσπάσματα απο όλη αυτή την ιστορία σου... Προσπαθώ να καταλάβω επίσης και που ακριβώς απευθύνονται αυτά τα λόγια... με βάζεις σε πολλές σκεψεις.

Unknown είπε...

Καλέ μου Μουτουσλίμπερε...

Η δεν χώθηκες για τα καλά μέσα στο πνεύμα του κειμένου αυτού (δε σε κατηγορώ, δε γίνεται να βγάλεις ασφαλή άποψη μέσα από τόσο μικρό κείμενο), ή ο Δούκας ήταν πιωμένος πάλι όταν τα έλεγε (πράγμα επίσης διόλου απίθανο).

Η διάσταση δεν είναι μεταξύ πνεύματος και σώματος... Το πνεύμα δεν είναι μοναχα το μυαλο, είναι και η ψυχή, σωστα; Όπως επίσης το να δρα κανεις με την καρδιά του δε σημαίνει ότι κάνει ό,τι του κατέβει, να γίνει ζώο...

Η διάσταση πιο πολύ βρίσκεται στα κίνητρα με τα οποια δρας... Εκεί μιλάμε για καρδιά ή για φόβο. Με τι φιλτράρουμε τις πράξεις μας, δηλαδή.

Καλά έκανες και προβληματίστηκες πάνω σε αυτά, χρειαζόμαστε αντίλογο. Εξάλλου κανείς δεν είπε ότι ο Δούκας και η ομάδα του είναι αυθεντίες... =) Ειδικά η γυναίκα της παρέας, φαντάσου, ακόμα κάνει σαπουνόφουσκες! Πόσο σοβαρά μπορείς να πάρεις ένα άτομο που κάνει σαπουνόφουσκες; :P

Mutus Liber είπε...

Καλημέρα Pooka.

Μπορεί και να χάθηκα στην μετάφραση άλλα μάλλον φταίνε οι προσωπικές μου απόψεις πάνω σε αυτά τα θέματα. Υπάρχουν 3 συνιστώσες. Η νοητική, η σωματική και η πνευματική. Τα αντίστοιχα μέσα απο τα αποία εκφράζονται είναι το μυαλο, η ψυχή και η καρδιά. Λόγω ιδιοτροπίας αν θες θεωρώ ως πνεύμα την ψυχή και όχι το μυαλό. (πνεύμα->πνοή->ψυχή) Για αυτό θεωρώ ότι τα κίνητρα φόβος και καρδιά για μένα θα αντιστοιχούσαν σε "λάθος καρδιά" - ψυχή.

Ελπίζω να κατάφερα μετά απο αυτό να έπεσα περισσότερο μέσα στο πνεύμα του Δούκα ή να εκτροχιάστηκα εντελώς μαζί με την Lucy στον διαμαντένιο ουρανό...

ΥΓ. Στον κόσμο των σιωπηλών βιβλίων που ζώ και εγώ το craft της σαπουνοφουσκοπαραγωγής εκτιμάται πολύ. Μια γυναίκα που το κάνει σαπουνόφουσκες ακόμα είναι στον σωστό κόσμο για να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα πράγματα! :)

Unknown είπε...

Ο Δούκας δεν ξέρω τι λέει, εγώ μπερδεύτηκα χειρότερα, και, πίστεψέ με, αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να μου συμβεί αυτή τι στιγμή, δεδομένου ότι μπριζωνόμεθα για να σκεφτούμε παραπάνω.. Το οποιο δεν εβλαψε ποτε κανεναν!

Να είσαι σίγουρος πως θα σκεφτω πολυ καλα όλα όσα μου λες εσυ εδω και τα παιδιά στο DA, γιατί ωραια και καλά τα λέει αυτά ο Δούκας, αλλά δε μιλαει μόνος του, right?

Αυτά, καλέ μου. Θα υπάρχει απαντηση στο δουκα (ίσως από κάποιον αλλον), εν καιρώ. Προς το παρόν, θα χαθώ στο χάος της βαλίτσας μου=) Ακομα να την φτιαξω, χιχι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...