29 Δεκ 2010

Δεξιός λοβός 5 - αφιέρωμα: Ατρίγωνα κάλαντα



  • Ανέβηκα, λοιπόν, εις την Υπερβορέαν, να διακοπεύσω οικογενειακώς. Άρχισαν τα κρύα, επιτέλους. Όλα είναι υπέροχα, αλλά έχω να καταγγείλω κάτι το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό: Φέτος ήρθαν να μας πουν μόνο δυο παιδάκια τα κάλαντα.
  • Και όχι, δεν είναι επειδή διάβασαν σε προηγούμενο ποστ αυτό που πρότεινα, να μη δίνουμε/παίρνουμε χρήματα, αλλά φρούτα και γλυκά. Εκτός κι αν στο δημοτικό τους μαθαίνουν να μπλογκάρουν αντί να διαβάζουν Ζαχαρία Παπαντωνίου.
  • Αλλά, μόνο δύο παιδάκια; Σοβαρά, γονείς; Φοβάστε μην πάνε καταλάθος στο σπίτι της μάγισσας που ήθελε να φάει το Χάνσελ και την Γκρέτελ; Ή ντρέπεστε, επειδή τα κάλαντα δεν έχουν μεγάλη σχέση με το λάιφσταϊλ της μοντέρνας πυρηνικής οικογένειας, με το κινητό από την πέμπτη δημοτικού κι έναν υπολογιστή ανά άτομο;

  • Κι αυτά τα δυο παιδάκια, δεν είχαν καν τρίγωνο. Εμείς στα παιδικάτα μας, κάναμε υπερπαραγωγή που θα ζήλευε και η Ορχήστρα της Βιέννης. Τρίγωνα, μελόντικες, μέχρι και τουμπελέκι.

  • Ίσως, βέβαια, τα παιδάκια απλά να ντρέπονται. Κι εμείς ντρεπόμασταν. Κι άντε στα έξι-εφτά, βγαίναμε αποφασισμένοι να τους ξυπνήσουμε όλους αξημέρωτα με τις αγγελικά μας γκαρίσματα, τραγουδώντας αυτό που ακούγαμε. Λίγο πιο μεγάλοι, στα εννιά-δέκα, είχαμε δει τους στίχους πολλές φορές στο σχολείο και ξέραμε πια ότι το τραγούδι έλεγε “συ σ' αρχόντισσα κυρία” κι όχι “Σισαρχώ τη Σανγκιρία”. Και για κάποιο περίεργο λόγο τα κάλαντα δεν ήταν πια τόσο γοητευτικά.

  • Παρόλα αυτά, ξέραμε ότι συν Άγιω Βασίλη και χείρα κίνει για να πάρουμε τα πρωτοχρονιάτικα δώρα μας. Οπότε κάναμε την καρδιά μας πέτρα, ξεροκαταπίναμε με σθένος να πάει κάτω η ντροπή και βγαίναμε αποφασισμένοι στους δρόμους της γειτονιάς σαν ανήλικοι Ράμπο της σκάλας του Μιλάνου.

  • Εδώ έχω να κάνω μια καταγγελία και στα σχολεία: Μη δείχνετε στα παιδιά τους στίχους από τα κάλαντα μέχρι μια ορισμένη ηλικία. Αφήστε τα να διαδοθούν μόνο προφορικά, από στόμα σε στόμα και το κάθε παιδί να φτιάξει το δικό του τραγούδι με τους δικούς του, υπέροχους misheard στίχους. Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι λεξιπλάστες, οι αρχηγοί του α-νοητικού (nonsense) ύφους, το οποίο εμπλουτίζει τη φαντασία. Υπάρχει παγκόσμια nonsense παιδική γλώσσα, η οποία, φυσικά, διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα, αλλά διαδίδεται προφορικά από παιδί σε παιδί, κυρίως από τα λεγόμενα λαχνίσματα και αντέχει εξαιρετικά στο χρόνο. Τι νομίζετε ότι είναι το α-μπε-μπα-μπλομ και το σιλ-μα-ριο;

  • Μακρόχρονες αναζητήσεις μου στο χώρο του αποκρυφισμού και της συνομωσιολογίας με κάνουν να τείνω προς το εξής συμπέρασμα: ότι τα λαχνίσματα είναι ένα πανίσχυρο κωδικοποιημένο-μουσικοποιημένο μυστικό σύνθημα, το οποίο θα ενεργοποιήσει κάποιο χαμένο στα βάθη των αιώνων μυστικό όπλο για τη σωτηρία της ανθρωπότητας από το επερχόμενο zombie apocalypse του 2012.

  • Γράφτηκαν από τους Άτλαντες το 4.000 πΧ, πέρασαν στους Αιγύπτιους μέσω της θρησκευτικής λατρείας και ενεργοποιούσαν το μηχανισμό των Αντικυθήρων.

  • Πέρα, όμως, από τη μυστική τους χρησιμότητα, τα κάλαντα έχουν και μια άλλη, πιο φανερή λειτουργία: Είναι ευαγγελικές ειδήσεις, δηλαδή, διαδίδουν το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Χριστού. Γι' αυτό και οι νοικοκύρηδες όφειλαν να φιλέψουν τα παιδιά, τα οποία τους γέμιζαν ευχές (“ σ'αυτό το σπίτι που ήρθαμε / πέτρα να μη ραγίσει / κι ο νοικοκύρης του σπιτιού / χίλια χρόνια να ζήσει”). Κι άμα δεν τους άρεσε το φίλεμα, τον έλουζαν με σκωπτικούς στίχους. Η Βικιπαίδεια έχει ένα παράδειγμα:

    «Αφέντη μου στη κάπα σου χίλιες χιλιάδες ψείρες,
    άλλες γεννούν, άλλες κλωσούν κι άλλες αυγά μαζώνουν


  • Έγκυρες πηγές λένε ότι για χρόνια το μοναδικό σπίτι στο οποίο ακουγόταν η τελευταία ευχητική στροφή από τα κάλαντα ήταν αυτό του Επιτίμου.




(Πληροφορίες για την κακή τύχη αυτών των παιδιών ελέγχονται ως αναληθείς.)


  • Πάντως, ακόμα κι αν ανήκετε στην άλλη πλευρά και προσμένετε με λαχτάρα το 2012, οι σκοτεινές δυνάμεις του Χάους έχουν προνοήσει και για σας. Μπορείτε να διαδώσετε το χαρμόσυνο μήνυμα του ερχομού των Μεγάλων Παλαιών και να ευχηθείτε στους αγαπημένους σας...Merry Cthulmas!




16 σχόλια:

tempelxaneio είπε...

ΧΑΧΑΧΑ, ακόμη γελάω με την Συσαρχόντισσακυρία. Στο μυαλό μου ήταν και είναι μια ενιαία λέξη. Το Zombie apocalypse το έχουμε κλείσει; Να πάω να ψωνίσω μπαζούκας;
Φτου και βγαίνεις!

Unknown είπε...

Αυτη η αρχοντισσα κυρια ολους μας μπερδευε, τελικα!

Δεν ξερω αν θα ειναι ζομπι η οχι, οι ερευνες συνεχιζονται. Αλλα οσο εχουμε Walking Dead, προς τα κει τείνω.

Αλλά ξέρεις, ο δρόμος του παραφυσικου ερευνητη ειναι μοναχικος κι επικινδυνος.... (δραματικη κορυφωση μουσικης)

Ανώνυμος είπε...

akata makata...

Δημήτρης Τερζής είπε...

Σουπέρμπ. Και σε ευχαριστώ...Ξέρεις εσύ...Μόνο που είμαι σε δίαιτα...

Πλανήταρος είπε...

"Αλλά ξέρεις, ο δρόμος του παραφυσικου ερευνητη ειναι μοναχικος κι επικινδυνος.... (δραματικη κορυφωση μουσικης)" Κλαιωωωωωωω χαχαχαχαχχαχαχαχα

Τελειο το ποστ! Αρχαιο μυστικο συνθημα τα καλαντα! Μ'αρεσει!!

"ΣΥΣΑΡΧΩ ΤΗ ΣΑΝΓΚΙΡΙΑ!" *door opens*

Elefsinius Melomakaronus είπε...

Τα παιδάκια δεν έχουν χρόνο για κάλαντα, κάνουν πρόβα generale των λαχνισμάτων, καθ'ότι απέχουμε ελάχιστα πλέον απ'το zombie apocalypse.
Nonsense for president.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις γιατί δεν είπανε κάλαντα; Παραμονεύει ο Στρος Καν για να κατασχέσει τα χρήματα, κι αυτά τα παιδάκια που τα είπανε ήταν φαίνεται της Τρόϊκας :

Πάντως κι ο μικρός μου λέει "Καλαντα Τρίγωνα σκοπισμπαντού κάθε σπίτι μια γωνιά του μικουμπιστού" κι όταν του είπα πως λέει "Χριστού" λέει "ΟΧΙ, τουμικουμπιστού!"

Πάντως γενικά τα Χριστούγεννα δεν ήτανε καλά φέτος για πολύ κόσμο, ελπίζω η Πρωτοχρονιά να είναι καλύτερη!

Ανώνυμος είπε...

Καληνημέρα άρχοντες
κι αν ειναι ο ριζμός σας
χριστουτη θεία (Όλγα;) γέννηση
να πω σταρχω ντικο σας





Παρεπιμπτόντως το Ksessaloniki είμαι, απλά είναι γκαγκά το google μου και κάθε φορά με βγάζει με άλλο όνομα στο account (Cassandrart, Geek TV κλπ)

Stewie Griffin είπε...

Τα κάλαντα δεν είναι τιποτα άλλο απο μάζωμα λεφτών.Απλά οι ρομαντικοί το έχουν συνδυάσει με το θείο μύνημα
Εμένα δεν με αγγίζει αν και θα με έψηνε να τα πω για να μαζέψω τίποτα.

tetrix είπε...

Εγώ πάντως αν και 28, ακόμα δεν ξέρω τι λέει μετά το "Βαστά εικόνα και χαρτί" :S

Unknown είπε...

@ Ανώνυμο: σούκουτου - μπε!

@ Δημήτρη Τερζή: Δεν κάνει τίποτα και ΤΖΙΖΑΖ ΜΑΝ (προφέρεται "μήαν"), αν δεν κακομαθεις λιγο τις γιορτες, ποτε θα το κανεις;

@ Πλανηταρο: Καπως ετσι ανοίγουν τα portals αναμεσα στις διαστασεις, τι νόμιζες...

@ Ελεφσίνιο: Έλα να κάνουμε ψηφοδέλτιο. Αντι για σταυρούς θα τους λέμε να βάλουνε πατούσες από ζωάκια. Ή καρδούλες. Ή ανάποδες πεντάλφες για να είναι πιο μέταλ.

@ Νανά: 1. Ο μικρός σου τα σπάει. Θα τον βάλουμε κι αυτόν στο άνω ψηφοδέλτιο.
2. Έχεις απόλυτο δίκιο στην παρατήρησή σου... Εδώ Κομοτηνή πολλά μαγαζιά έμειναν κλειστά, πιο πολύ έμοιαζε με Μεγάλη Παρασκευή. Ή ο Χριστός μπέρδεψε τις γιορτές φέτος ή πάμε κατά διαόλου με ταχύτητα υπερηχητικού αεροπλάνου, ή όπως τα λένε τελοσπάντων.

@ Στούι: Σταμάτα να γκρινιάζεις.

@ Τέτριξ: κάτι με ζάχαρες έλεγε. "Ζαχαροκάντιο ζυμωτή" είναι η Politically correct εκδοχή, άλλο το τι άκουγε ο καθένας μας. Άσε εκεί με το καλαμάρι, που φανταζόμουν ότι είχε το καλαμαράκι το τηγανητό.

Son Of James είπε...

Γιατί δεν λένε τα κάλαντα? Επειδή απλά και μόνο, υπάρχουν τόσοι αλλοδαποί τριγύρω που θα τα βιάσουν, θα τα σκοτώσουν και θα τα φάνε πριν τους πάρουν τα λευτά. Εδώ και μερικά χρόνια ξέρω άτομα που πηγαίναν μαζί με τα παιδία τους τα οποία επρόκειτο να πούνε τα κάλαντα. Τώρα, που έχουν αγριέψει τα πράγματα, σιγά μην τα αφήσουν.

tetrix είπε...

Γενικά η όλη στροφή είναι πολύ surreal!

Εικόνα, χαρτί, κάτι ζαχαροειδές αγνώστου προελεύσεως και ζυμάρι (?!?!)
Η επόμενη εικόνα είναι ένα καλαμαράκι τυλιγμένο σε μπακαλόχαρτο έτοιμο για το σπίτι. Και στο τέλος παινεύομαι ως παλικάρι?? What the fuck?!?! Και μετά λέμε για το Φοίβο.

Ανώνυμος είπε...

Α εγώ πάλι προσπαθούσα να καταλάβω τι είναι το δεσκεμέ που έχει το παλικάρι...

Τα Χριστούγεννα φέτος ήταν ΣΚΑΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
εμπρός για ευτυχισμένον τον νέον Πάσχαν...εεεε... χρόνο

Sinnerman είπε...

το σιλμαριο πάντως σίγουρα έχει σχέση με το σιλμαριλιον του τολκιν, οπότε όλα ενώνονται, ιστορια, μύθοι, θρυλοι, παραμύθια, ιστορίες του φανταστικους :)

(οριων ΄Δ = @georgetikis ;) )

Sinnerman είπε...

το σιλμαριο πάντως σίγουρα έχει σχέση με το σιλμαριλιον του τολκιν, οπότε όλα ενώνονται, ιστορια, μύθοι, θρυλοι, παραμύθια, ιστορίες του φανταστικους :)

(Ωρίων΄Δ = @georgetikis ;) )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...